[wikimedia sajtokozlemenyek] 10 éves a Wikipédia konferencia

wmm-sajto sajto at lists.wikimedia.hu
2011. Jan. 12., Sze, 14:04:05 CET


Tisztelt Szerkesztők!

Hanák Gábor, a Wikimédia Magyarország Egyesület elnökségi tagja és a 10 éves
a Wikipédia konferencia főszervezője vagyok. Mint azt pl. a Wikipédia felső
sávjában láthatták, most szombaton, 2011. január 15-én, délelőtt 10 órakor
kezdődik a 10 éves a konferencia az OSZK nagytermében, amelynek előadói
között lesz Gervai Péter, a magyar nyelvű Wikipédia alapírója, valamint
Frank Schulenburg, az amerikai Wikimédia Alapítvány (WMF) új közösségek
megszólításáért felelős igazgatója is. A délutáni programban
kerekasztal-beszélgetést fogunk folytatni, amelyen neves tudósok vitatkoznak
majd a Wikipédiáról. A részletes programot a csatolmányokban megtalálják.

A konferencia célja az ünneplésen túl a Wikipédia, valamint az oktatás, a
kultúra és a tudomány közötti kapcsolatának erősítése lesz, valamint
lehetőséget kívánunk biztosítani a sajtó képviselőinek a Wikipédiával
kapcsolatos kérdések feltevésére, így a konferenciát követően egy
sajtóbeszélgetésre hívjuk el Önöket.

A csatolmányokban az erre a célra készült sajtónyilatkozatot, illetve egyéb
sajtóanyagokat és a konferenciával kapcsolatos információkat találnak. Az
egyik anyagon látni fogják, hogy embargó alatt van a holnapi napig, ezt
kérjük vegyék figyelembe.

Sok szeretettel várjuk Önöket!

Üdvözlettel,
Hanák Gábor főszervező
10 éves a Wikipédia konferencia
hanak.gabor at wikimedia.hu
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lists.wikimedia.hu/pipermail/sajto/attachments/20110112/bf4fe50a/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
'''Helló Világ! Tízéves a Wikipédia!'''

2011. január 15-én ünnepli létrejöttének tizedik évfordulóját a szabad enciklopédia, a Wikipédia. A 2001-ben Jimmy Wales által alapított Wikipédia a világ ötödik legnépszerűbb oldalává vált havi 410 millió olvasóval. Csupán három évvel megalapítása után a Wikipédia 500000 cikket számlált 50 különböző nyelven. Most, 17 millió szócikkével, 270 nyelven, a Wikipédia az egyetlen top 10-es oldal a világon, amelyet valóban a felhasználók hoztak létre, tartják fenn és támogatják. Az elmúlt tíz év alatt emberek százezrei több mint egymilliárd szerkesztéssel járultak hozzá ehhez az alapvető erőforráshoz. Hatalmas és egyedülálló globális, önkéntes közösség jött így létre, előmozdítva a mindenki számára elérhető szabad tudás ügyét a Földön. 



Ennek a történelmi mérföldkőnek a megünneplésére gyűlnek össze ma több mint 200 helyen világszerte a Wikipédia-közösség tagjai például egy New York-i konferencián, egy prágai koncerten, egy iskolai projekt elindításán Nairobiban, egy amszterdami múzeumi képzésen, egy bukaresti sörözésen vagy egy Tel Aviv-i filmvetítésen. Az események nyitva állnak mindenki előtt és tükrözik a közösség sokféleségét. 



[http://ten.wikipedia.org/Kezdőlap http://ten.wikipedia.org/Kezdőlap]   –gyűjtőoldal az ünnepléseknek

[http://ten.wikipedia.org/wiki/Wikipedia_timeline http://ten.wikipedia.org/wiki/Wikipedia_timeline]  – a Wikipédia történetének főbb eseményei





Wikimédia Magyarország sajtókontakt: Damokos Bence, [mailto:press at wikimedia.hu press at wikimedia.hu], tel. 30/416 60 70



''

''''  ''

''''''A Wikipédia múltja, jelene és jövője – részletek a Wikimédia Alapítvány ünnepi sajtóközleményéből:'''

<div align="right">''(A sajtóközlemény január 13. 19:30-ig embargós) ''</div>

San Francisco, 2011. január 15. - Ezen a napon, tíz évvel ezelőtt, egy vicces nevű honlap meghívta az embereket az egész világból, hogy készítsenek egy szabad enciklopédiát. A kezdeti eredmények elkeserítőek voltak. A csillagászról szóló cikk csak annyiból állt: „Tudós, akinek kutatási területe a csillagászat.” Svédország: „Ország Észak-Európában. Svédek lakják. A beszélt nyelv a svéd. Fővárosa Stockholm.” Fizika: „A fizika egy nagyon tág téma.”

A fenti szerény kezdeteket követően a Wikipédia gyorsan fejlődött, és kevesebb mint egy hónap telt el az 1000. cikk megírásáig. Az elkövetkező öt évben (az angol mellett) számos más nyelvű változata is létrejött a Wikipédiának, és az elkezdte túlszárnyalni a hagyományos hivatkozási forrásokat lefedettségben és elmélyültségben. A siker titka: bárki szerkesztheti az összes cikket. 

Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója így emlékezik: „Nehéz elképzelni, hogy már 10 éve, hogy először szerkesztettem a  Wikipédiát. Emlékszem arra az első napra. Rákattintottam a „Szerkesztés”-re és beírtam, hogy „Helló Világ”, és ez volt a Wikipédia és az azóta jött dolgok kezdete. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki szerkesztette Wikipédiát, akik hozzájárultak ehhez a nagyszerű tudásbázishoz. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki olvassa a Wikipédiát, aki igazán kapcsolatba kerül a gondolatokkal és tudással. Ez az, amiért létrehoztuk: azért csináltuk, hogy olvassátok.”

A Wikipédiát a Wales által 2003-ban létrehozott közhasznú, non-profit szervezet, a Wikimédia Alapítvány üzemelteti. Kizárólag adományokból tartja fenn magát és épp most fejezte be történelme legsikeresebb gyűjtőkampányát, több mint 500 000 adományozótól több mint 16 millió dollár gyűlt össze. 

Sue Gardnernek, a Wikimédia Alapítvány ügyvezető igazgatójának, ambiciózus céljai vannak a jövőre nézve. „Szeretnénk elérni egymilliárd embert 2015-ig. Több olvasót akarunk meggyőzni, hogy szerkesszen. Több nőt. Több embert a déli féltekén. Tudjuk, hogy minél sokszínűbb a szerkesztőközösség, annál inkább átfogó, pontos és gazdag lesz az enciklopédia.”

'''Wikimédia Alapítvány Media Advisory: '''[http://ten.wikipedia.org/wiki/Community_Communications_Kit http://ten.wikipedia.org/wiki/Community_Communications_Kit]''' '''

'''A Wikipédiáról'''

A Wikipédia szabadon használható többnyelvű internetes enciklopédia, amelyet az olvasói írnak. Első, angol nyelvű változata 2001 januárjában indult, és néhány év alatt a világ legnaprakészebb és leggyorsabban növekvő enciklopédiája lett; mára több mint 250 különböző nyelvű Wikipédia létezik, amelyeket naponta több millió olvasó használ. Bár a Wikipédia az öt leglátogatottabb weboldal egyike, kevesebb mint 50 alkalmazott áll mögötte: az enciklopédia teljes tartalmát önkéntesek hozzák létre és tartják karban.

A Wikipédiát üzemeltető Wikimédia Alapítvány nonprofit, közhasznú szervezet, amely a szabadon terjeszthető és felhasználható többnyelvű tartalom létrehozását, illetve az ilyen tartalom ingyenesen és reklámmentesen elérhetővé tételét tűzte ki céljául. A San Franciscó-i székhelyű alapítványt 2003-ban hozták létre a Wikipédia szerkesztői az oldal működésének biztosítására. Helyi szervezetei jelen vannak többek között az Egyesült Királyságban, Németországban, Szerbiában, a Fülöp-szigeteken és Argentínában, valamint 2008 óta&nbsp;Magyarországon is. 

A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el a&nbsp;[http://hu.wikipedia.org/ hu.wikipedia.org]&nbsp;címen. Az enciklopédia – a szócikkek mellett – több tízezer képet, hangállományt és ábrát tartalmaz, melyek nagy része szabadon felhasználható. 2010-ben átlagosan mintegy 3000 szócikkel bővült havonta. Jelenleg nagyjából két és félezer aktív szerkesztője van.&nbsp;[http://www.audience.gemius.hu/ A Gemius adatai szerint]&nbsp;havi másfél millió egyedi látogatóval a kilencedik leglátogatottabb magyar oldal, és a magyar internetezők közel 40%-a legalább havi rendszerességgel látogatja.

A szócikkek szövegei a&nbsp;''[http://hu.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons Creative Commons'']&nbsp;nonprofit szervezet&nbsp;''[http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.hu Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0'']&nbsp;nevű szabad licence alatt érhetőek el, amely bárki számára lehetővé teszi a szövegek felhasználását, módosítását és terjesztését – a&nbsp;[http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Felhasználási_feltételek felhasználási feltételek]&nbsp;keretein belül. Az enciklopédia teljes szövegét tartalmazó adatbázis szabadon&nbsp;[http://dumps.wikimedia.org/huwiki/latest/ letölthető].

'''A Wikimédia Magyarország Egyesületről'''

A&nbsp;[http://wiki.media.hu/ Wikimédia Magyarország Egyesület]&nbsp;2008-ban alakult közhasznú szervezet, amelynek célja a Wikipédia nevű szabadon szerkeszthető internetes enciklopédia és társprojektjeinek támogatása, az egyetemes tudás terjesztésének elősegítése. Tevékenységét a kaliforniai székhelyű Wikimédia Alapítvány magyarországi társszervezeteként, elsődlegesen a Wikipédia és társoldalai népszerűsítésével, fejlesztésével, és a szerkesztői közösségek támogatásával fejti ki. Az egyesült tagjai önkéntesek.



'''Konferenciaprogram '''

http:/<nowiki>/konferencia.wikimedia.hu</nowiki>

'''„Tíz éves a Wikipédia” konferencia, 2011'''



A Wikimédia Magyarország Egyesület konferenciát szervez az angol nyelvű Wikipédia létrehozásának 10. évfordulója alkalmából. A konferencia célja a Wikipédia társadalmi beágyazottságának és elfogadottságának növelése az oktatás, a tudomány és a média szereplőinek körében.

* '''Időpont:'''&nbsp;2011. január 15., szombat
* '''Helyszín:'''&nbsp;[http://hu.wikipedia.org/wiki/Országos_Széchényi_Könyvtár Országos Széchényi Könyvtár]&nbsp;díszterme, Budavári Palota F épület
* '''Részvételi díj:'''&nbsp;A konferencián való részvétel ingyenes.

Tervezett program

* 9:30–10:00: regisztráció
* 10:00–10:10: megnyitó (díszvendég&nbsp;[http://hu.wikipedia.org/wiki/Vizi_E._Szilveszter Vizi E. Szilveszter]&nbsp;orvos, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke)
* 10:10–10:15:&nbsp;[http://hu.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Wales Jimmy Wales]&nbsp;videóüdvözlete
* 10:15–10:55: vitaindító előadás:&nbsp;[http://meta.wikimedia.org/wiki/User:Frank_Schulenburg Frank Schulenburg]&nbsp;(a Wikimedia Foundation új közösségek megszólításáért felelős igazgatója) az alapítvány amerikai egyetemeken indított&nbsp;[http://outreach.wikimedia.org/wiki/Public_Policy_Initiative közpolitikai kezdeményezéséről]
* 11:00–11:50: három előadás:
** [http://hu.wikipedia.org/wiki/Gervai_Péter Gervai Péter]&nbsp;(a Wikimédia Magyarország Egyesület elnöke, a magyar nyelvű Wikipédia alapítója): „''Az emberi tudás új útjai''&nbsp;(10 éves a szabad tudásmegosztás napjaink egyik legfontosabb formája: a Wikipédia)”
** [http://hu.wikipedia.org/wiki/Ludassy_Mária Ludassy Mária]&nbsp;(filozófus, egyetemi tanár), „A felvilágosodás korának enciklopédiaálma”
** [http://hu.wikipedia.org/wiki/Vicsek_Tamás Vicsek Tamás]&nbsp;(biofizikus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja), „Élő hálózatok” (Hálózatok belső szerkezetének és fejlődésének törvényszerűségei)
* 11:50–12:30: szendvicsszünet
* 12:30–14:00: kerekasztal-beszélgetés:
** [http://hu.wikipedia.org/wiki/Csányi_Vilmos Csányi Vilmos]&nbsp;etológus, író, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja
** [http://hu.wikipedia.org/wiki/Kiss_Endre_(filozófus) Kiss Endre]&nbsp;filozófus, egyetemi tanár
** Lattmann Tamás nemzetközi jogász, egyetemi adjunktus
** Sajó Andrea, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, PhD
* 14:00–: sajtóbeszélgetés



A konferencia résztvevőit és minden érdeklődőt szeretettel várjuk 16:00 órától az Épitész pincében (1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.) rendezett [http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Wikitalálkozók/(Wikikonferencia_Afterparty),_2011._01._15 wikipédistatalálkozóra]!





































'''Frank Schulenburg bemutatása'''

[http://meta.wikimedia.org/wiki/User:Frank_Schulenburg http://meta.wikimedia.org/wiki/User:Frank_Schulenburg]

Frank Schulenburg a Wikimédia Alapítvány új közösségek megszólításáért felelős igazgatója (Head of Public Outreach).

A Wikimédia-projektekben való részvétel és a nagyközönség megértésének növelése a fő feladata. 2005-ben szerkesztette először a Wikipédiát és hamar közreműködője lett a kapcsolódó projekteknek is. Ő alapította a Wikipédia Akadémiát, melynek célja a Wikipédia minőségi színvonalának emelése megcélzott csoportok közreműködősének ösztönzésével, különösen a felsőoktatás világában. 2006 és 2008 között a Wikimédia Németországnak dolgozott elnökségi tagként, majd alelnökként. Egész karrierje során elkötelezett volt amellett, hogy érthető, jó minőségi oktatóanyagokat tegyen elérhetővé mindenki számára. Schulenburg médiamegjelenései felölelik a TV-t, rádiót, újságokat, magazinokat; világszerte előadott konferenciákon és szemináriumokon.



'''A Közpolitikai kezdeményezésről '''(Frank Schulenburg előadásának témája)

[http://outreach.wikimedia.org/wiki/Public_Policy_Initiative http://outreach.wikimedia.org/wiki/Public_Policy_Initiative]

A közpolitikai kezdeményezés a 2010-11-es tanévben a Wikimédia Alapítvány által indított próbaprojekt. A részt vevő amerikai egyetemek közpolitikai programjain a professzorok arra kérik diákjaikat, hogy a tanagyag részeként javítsák az angol Wikipédia vonatkozó szócikkeit. Az Alapítvány a professzorokat óravázlatokkal, a szerkesztői közösséggel való koordináció létrehozásával segíti, az új szerkesztőket támogató Wikipédia Nagyköveteken keresztül. A közpolitikai kezdeményezés a Wikipédia új és izgalmas modellje egy-egy téma szakértőinek elérése érdekében. 











A részt vevő egyetemek és kurzusok az alábbiak voltak a 2010 őszi félévben:



* Introduction to the Study of the Arab World, Professor Rochelle Davis, Georgetown University
* Theorizing Culture and Politics, Professor Rochelle Davis, Georgetown University
* Grassroots Politics and Public Policy, Professor Michael Cornfield, George Mason University
* Fundamentals of Political Management, Professor Michael Cornfield, George Washington University
* Policy Analysis (két szekcióban), Professor Donna Infeld és Professor Peter Linquiti, George Washington University
* Media, Politics and Power in the Digital Age, Professor Nicco Mele, Harvard University
* Seminar in Urban Economic Development, Professor Barry Rubin, Indiana University
* Political Economy of Technology and Science, Professor Jeffrey Tang, James Madison University
* Seminar in Intervention, Professor Chaim Kaufmann, Lehigh University
* Wikipedia and Public Policy, Professor Carol Dwyer, Syracuse University
* Intellectual Property Law for the Information Industries, Professor Brian Carver, University of California at Berkeley





--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Wiki-konferencia.pdf
Type: application/pdf
Size: 233921 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://lists.wikimedia.hu/pipermail/sajto/attachments/20110112/bf4fe50a/attachment-0001.pdf>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Wiki-konferencia.doc
Type: application/msword
Size: 99328 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://lists.wikimedia.hu/pipermail/sajto/attachments/20110112/bf4fe50a/attachment-0001.doc>


További információk a(z) Sajto levelezőlistáról